Svojevremeno je javnost bila uvjerena da su u braku bivšeg teniskog trenera Radmila Armenulića i tragično poginule pjevačice Silvane Armenulić cvjetale ruže. Međutim, prema svedočenju pjevačeve sestre Dine, stvari nisu bile baš tako.

Legenda narodne muzike Silvana Armenulić tragično je poginula 10. oktobra 1976. godine u saobraćajnoj nesreći. Iza sebe je ostavila veliki broj hitova, a njena dvanaestogodišnja ćerka Gordana i njen suprug Radmilo preživjeli su veliki gubitak.

Dina Bajraktarević Nikolić zauvijek će pamtiti noć kada je čula da je izgubila obje sestre, Silvanu i Mirjanu. Njen vrisak odjeknuo je Karaburmom, gdje je tada živjela. I danas, nakon više od 40 godina, sa tugom i drhtavim glasom priča o svojoj sestri Silvani, koja je ostavila neizbrisiv trag u domaćoj muzici.

– Bili smo jako bliski, Mirjana, Silvana i ja. Pogotovo zadnjih dana, bili smo nerazdvojni. Silvana je predala papire za razvod. Imala je veoma loš brak sa Radmilom. Počela je da izlazi sa sportskim komentatorom Markom Markovićem. Bili su zaljubljeni jedno u drugo. Trebalo je da se održi još jedno, treće, ročište za razvod od Radmila, ali ga je zla kob sprečila. Bila je sasvim druga osoba kada je bila sa nama sestrama, porodicom, nego što jeste kada se pojavi pred publikom – počinje svoju priču sestra Silvane Armenulić, Dina Bajraktarević Nikolić, koja godinama živi u Danskoj.

Silvana je kroz pjesmu često znala da pjeva šta se dešava u njenom životu. Kako su joj bliski ljudi znali reći, emocije su krasile njenu dušu koju je čistila suzama.

Silvana Armenulić

– Bila je mnogo emotivnija, intimnija, otvorenija sa nama sestrama. Ispričala nam je svoje želje, šta osjeća… Bili smo jedno drugom sve. Znali smo sve kroz šta jedan od nas prolazi. Iako sam 14 godina mlađi od nje, znao sam. Ona mi je rekla. Bilo nas je trinaestoro u porodici – kaže Dina, koja priznaje da je Silvana mnogo propatila u braku sa Radmilom Armenulićem.

 

Silvana Armenulić, Stan, Otimanje, Majka, Radmilo Armenulić, Mira Pejić

– Njena svekrva nikada nije htjela da je prihvati. Kada su dobili kćerku, Silvana je još pjevala, nikada nije željela da napusti karijeru, da bude kod kuće. Zato je zamolila svekrvu da joj čuva kćerku i za to joj je svakog mjeseca plaćala 600 hiljada dinara, da ima hranu i troškove za Gordanu. Cijelu kuću je Silvana renovirala, namještaj je promjenjen – kaže Dina, koja ne podnosi Radmilove javne istupe u kojima je govorio da je kupio stan u kome je živeo sa Silvanom jer je, napominje pjevačeva sestra, sve to – čista laž.

Ono što posebno pogađa Silvaninu sestru je to što je, kako tvrdi, Radmilo prevario njenu sestru prije nego što je Silvana odlučila da preda papire za razvod.

– Radmilo se zabavljao sa Mirom Peić dok je Silvana bila živa. Već je bio s njom četiri godine. Moja sestra Mirjana i ja smo bili u Domu sindikata i Radmilo se pojavio sa Mirom Peić. Baš se uplašio kad smo ga uhvatili… A sestra i ja ga gledamo dok hoda sa njom u naručju kao da je sve normalno – kaže Dina i nastavlja:

– Čim je kupila stan, htjela je da se razvede od Radmila. Ona je predala papire. Međutim, došla je sestra Mirjana i pitala kakvi su to papiri, na šta je Silvana rekla: „Za razvod. Samo čekamo da ih Radmilo potpiše i da se sporazumno razvedemo”. Sestra Mira kaže: “Da ih vidim.” Uzela ih je i pocijepala. Nije joj dala da se razvede, rekla joj je da to ne radi zbog Gordane. Silvana je pre smrti još jednom predala papire i bila bi razvedena prije nego što je umrla – otkriva Dina, koja kaže da je Marko Marković bio Silvanina velika ljubav.

– Sa Radmilom više nije bilo ljubavi. Bila je jako, jako nezadovoljna s njim – naglašava.

Iako je njen brak bio turbulentan, iz te zajednice rodila se njena najveća ljubav, kćerka Gordana. Ti dani radosti obojili su dom Armenulića, a Silvana je postala najsretnija žena na svijetu.

Silvana Armenulić, Radmilo Armenulić
– Obožavala je Gordanu. Kada je Silvana kupila stan, Gordani je opremila jednu sobu. Uzela je sve što je za nju tada bilo najmodernije, ručni rad. Kada ju je dovela, pokazala je i rekla: “Gordana, ovo je tvoja soba, hoćeš li da živiš ovdje sa mnom?”, odgovorila je da joj to nije palo na pamet, ali nije kriva Gordana, Silvanina majka -svekrve je bio kriv.Kada je izbio rat u Bosni i došla moja majka, zvali smo Gordanu da je vidi, na šta je ona rekla: “Došla bih, ali moji roditelji ne daju, oni ne daju Ne dozvoli“ – prisjetila se Dina, ističući da je za razliku od Silvanine svekrve, svekar bio divan čovjek koji ju je volio.

Kako Dina napominje, Silvana nije znala da sakrije emocije pred sestrama.

Mnogo puta je znala da plače kada smo bili sami, kada nikog nije bilo u blizini. Rekla je: „Šta mi sve ovo znači kada sam na sceni, vidim da me svi žele, aplaudiraju, a kada sjednem u auto, sama sam. Idem kući i tamo sam sam.” Znala je kad dođe sa koncerta tužna, zove nas. Mira i ja uzimamo taksi i dolazimo kod nje. Nekad smo se budili na razgovor, da je tešimo – kaže Dina.

Činjenica je da su se svi divili njenoj ljepoti, ali samo je Marko posle Radmila osvojio njeno srce.

– Bilo je mnogo novih koji su bili zaljubljeni u nju. Htjeli su je. Nezgodno je spominjati njihova imena, ali bilo je političara, glumaca, pjevača. Htjela je spasiti brak, spasiti ga. Međutim, nije se moglo spasiti. Radmilo je čak išao sa nekim iz Pošte, koga je Silvana tukla. Radila je na poslovima sa inostranstvom. S kim bi Silvana razgovarala iz inostranstva, povezala bi tu vezu sa Radmilom kako bi on mogao da sluša razgovor. To je Silvana saznala. Tukao ju je i slomio joj jedan članak. Silvana je tada osuđena na osam meseci uslovno, a ona je dobila otkaz – otkriva Dina.

Trenutak kada je Dina dobila informaciju da su joj sestre umrle, duboko joj se urezao u sjećanje. Noću se budila i sanjala Silvanu i Mirjanu.

– Nikada u životu ne mogu zaboraviti taj osjećaj. Pre nego što sam čuo da su poginuli, nazvao me je Boki Milošević da me pita šta radim. Rekao sam mu da čekam da se Mira vrati pošto sam sa njom živio u stanu na Karaburmi. “Čekam da je Silvana dovede.” Nakon što je shvatio da ne znam, rekao je: “Dobro, ćao.” Nakon njega nazvao me je Hoki i ja sam mu to ponovila… Međutim, nakon 15-20 minuta pozvao me je brat iz Doboja i čuo sam vrisak sa druge strane telefona. Pitam: „Šta ti je, šta ti je?“ Brat kaže: „Nisi čuo!? “Šta?”, a on mi kaže: “Da su umrle Silvana i Mira”. Samo sam vrisnula. Probudio sam cijelu zgradu jer je bilo nešto iza ponoći. Svi su dotrčali. Kada su čuli, bio je šok. Inače, trebalo je da idem sa njima u Požarevac, ali sam ostao da gledam film „Jedan let iznad kukavičjeg gnijezda“. Išao sam non-stop sa njima. Pa, izbjegao sam smrt. Inače, prije nego što su njih dvoje otišli, Mira se vratila sa drugog sprata na naš treći sprat gdje smo živjeli da me poljubi. Poslije mi je prošlo kroz glavu, kao da je nešto osjetila. Poljubi me kao nikad prije. Sjećam se da me u jednom trenutku te noći stomak toliko zabolio da je komšinica, koja je u tom trenutku bila u stanu pored mene, htjela da pozove Hitnu pomoć. Grčevi su bili jaki. Kasnije sam saznala da su tada imali nesreću – rekla je Dina i rekla da se porodica nikada nije oporavila od tog gubitka.

– Mama je umrla i nikada nije preboljela njihovu smrt. Mama je bila srećna što ih čuje na TV-u. Svirala je njihove pjesme. Sada često puštamo spotove kod kuće, posebno moji sinovi. Vole i znaju svaku njenu pjesmu, a mene najviše dirne “Stara majka će plakati”. Silvana je u svakoj pjesmi tražila dio sebe. Nije mogla dušom pjevati ono što nije osjećala. U svemu je sledila svoje srce – kaže Dina, otkrivajući da su je zbog nevjerovatne sličnosti često miješali sa sestrom.

– Ona i ja ličimo. Kada sam zapjevao, i kada sam se pojavio na bini, svi su mi aplaudirali 15 minuta. Pronalazili su je u meni. Nema grada u Jugoslaviji koji je nije oplakivao, koji nije tugovao za Silvanom – zaključuje ona.

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here