Oba djela jajeta imaju specifične benefite, ali nutritivno gledano jedno je ipak bogatije!

Mnogi doktori i nutricionisti preporučuju jaja za doručak zbog visokog sadržaja zdravih masnoća, vitamina i proteina. Laka za pripremu, a uz raznovrsne mogućnosti mi ih često i konzumiramo svjesni njihovih zdravstvenih efekata na naš organizam.

Ali jedno pitanje se stalno nameće – šta je zdravije, i da li žumance treba odbaciti ili ga jesti odvojeno od bjelanca.

Žumance sadrži više masti, kalorija i holesterola nego što ih ima bjelance. U jednom velikom jajetu ima oko četiri grama proteina. Više od pola sadržaja proteina je u bjelancetu – ona su celoviti proteini jer sadrže devet aminokiselina.

Između bjelanaca i žumanaca postoji velika razlika u kalorijskoj vrijednosti. Tako bjelanca imaju samo 17 kalorija, dok ih u žumancima ima 55, piše Healthline. Takođe, bjelance gotovo da nema masnoća, a kod ljudi koji jedu hranu bogatu proteinima sa smanjenim udjelom kalorija, bjelanca su često na jelovniku.

Žumance sadrži esencijalne nutrijente i vitamine iz jajeta, kao i karotenoide topive u mastima koji štite vid i oči od stvaranja katarakta i drugih tegoba.

Na kraju vidimo da oba djela jajeta imaju specifične benefite, ali nutritivno gledano žumance je bogatije od belanceta. Ipak, treba ga konzumirati umjereno jer sadrži visoki nivo holesterola.

Izvor:Lepaisrecna