Svake godine kada krene navala virusa i gripa, ljekari i nutricionisti ističu da se od njih može zaštititi i sa određenim namirnicama.

S tim se slaže i dijetičarka Trejsi Lokvud Bekerman, koja je u Fejsbuk grupi posveđenoj gripu podsjetila da na zdrava zimska hrana može zaštititi i u najvećoj najezdi gripa, jer su hrana i imunitet povezaniji nego što se zapravo misli.

1: Probiotici

Jogurt, kiseli kupus, kefir, miso supa, to su sve namirnice koje su i prirodni probiotici i dio su ciljane prehrane koja može uravnotežiti mikrofloru crijeva, jer imaju mnogo dobrih bakterija. Ako ste već prehlađeni, pijte miso čorbu jer sadrži mnogo dobrih bakterija, enzima, esencijalnih masnih kiselina, izoflavona i drugih važnih hranljivih sastojaka. Uz to, miso je dobar izvor kalcijuma, mangana, gvožđa, magnezijuma, fosfora, bakra i cinka, a sadrži vitamine folnu kiselinu, tiamin, riboflavin, niacin i vitamine A, B6, B12 i K.

2: Kurkuma

Kurkuma je biljna vrsta iz porodice đumbira čiji korijen ima isti pikantni aromatični začinski, pomalo gorak i smolast okus. Bekerman ističe njena protuupalna svojstva, te kaže da miješanje kurkume sa crnim biberom proizvodi začin koji se lakše apsorbira u tijelu. Ovaj začin možete staviti na gotovo bilo koje slano jelo, a kurkumu možete dodati i u šoljicu toplog mlijeka sa mljevenim bademima ili zobene kaše.

3: Orašasti plodovi

“U svoju prehranu dodajte orašaste plodove jer su oni antioksidansi koji pomažu u borbi protiv raznih mikroba” , kaže Beckerman, podsjetivši nas da antioksidanti štite organizam od upale, pa bi ovi pčodovi trebali biti nezamjenjivi dio prehrane, posebno zimi, bilo kao mali zalogaji ili kao obrok. Osim njih, kafa i tamna čokolada također su bogati antioksidansima.
Izvor: Magazindan.info