TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA

Sa katedrale tri puta lupilo
dosta se zvezdica na misu skupilo
pločnik k'o potočić, posrebren,
krivudav

Zar su se ulice ponovo smanjile
a senke brestova utanjile
ili ja to nisam predugo prošao tuda

Rasipam korake, k'o pijan dinare
od micurinove do detelinare
nemir me vuče njoj svojim tankim
vlaknom

Možda se upravo malo odljutila
možda je nekako naslutila
kakva se drama odvija pod mojom
jaknom

A mesec pojma nema,
matora lola drema
jutros je lumpov'o po kini
dok se sa sobom borim da tačno
izgovorim
tu tešku stranu reč – izvini

Ona me voli, znam, ok, ne suviše
al’ taman dovoljno da krišom uzdiše
kada me tračeri ubace u šemu

Škripuću oblaci pod njenim nogama
ne da se ludica tvrdoglava
staviše, pise udžbenik na istu temu

Samo je vetar sretan, vrti se k'o
baletan
u svojoj sivoj pelerini
dok moje misli traže kako se ono po
naški kaže
ta teška strana reč – izvini

Đorđe Balašević: Biografija

Početak glazbene karijere
Balašević se priključio skupini “Žetva” iz Novog Sada i s njima snimio singl “U razdeljak te ljubim” koji je prodan u 180.000 primjeraka, veliki uspjeh za tadašnji jugoslavenski status. 1978. godine napušta skupinu “Žetva” i osniva vlastitu, nazvanu “Rani mraz”. Skupina je prvi puta nastupila u Opatiji 1978. godine s pjesmom “Moja prva ljubav”. Tada se skupini priključio Bora Ðordević, kasnije poznatiji pod nadimkom “Bora Čorba” koji je nakon nekoliko mjeseci napustio skupinu i osnovao vlastitu, (Riblja čorba).

1979. godine osvaja prvo mjesto na splitskom festivalu s pjesmom “Panonski mornar”. Tada je počelo Balaševicevo razdoblje. 1980. godine morao je odslužiti vojni rok pa nije imao vremena za glazbu, ali uspio je napisati tekst za pjesmu Zdravka Čolića i Srebrnih krila.

Samostalna karijera
Prvi album izdao je iste godine i nazvao ga Pub za kojeg je dobio mnoge pohvale. Krenuo je na samostalnu turneju Jugoslavijom i održao koncert u Beogradu, koji mu je označio uspješnu samostalnu karijeru sljedećih godina. Sljedeća dva albuma doživjela su velike uspjehe i “gurnule” Balaševica ka slavi. Proglašen je odličnim tekstopiscem i izvođačem. Album Bezdan iz 1986. godine donio mu je mnogo nagrada i dobio je velike pohvale.

Ratne godine i nakon njih
Početkom rata, Balašević je prekinuo suradnju s hrvatskim kantautorom Elvisom Stanićem. Za vrijeme rata objavljuje album Jedan od onih života s pjesmama zbog kojih biva prešutno zabranjen na većini radio stanica. U pjesmi “Krivi smo mi” izravno napada sve tadašnje vođe rata, a pjesmu “Čovek sa mesecom u očima” posvećuje par godina prije palom Vukovaru. Nakon rata objavljuje album Naposletku.

Sa svojim albumom Devedesete Balašević ismijava srpskog vođu u ratu Slobodana Miloševića pjesmom “Legenda o Gedi Gluperdi”, a pjesmom “Devedesete” ismijava nove “vođe” i njihovu politiku.

Nakon ta dva albuma, izdaje još dva albuma, Dnevnik starog momka, te Rani mraz. Svira i dan danas, održava poveće koncerte, a sudjeluje i na humanitarnim koncertima.
Sa skupinom “Rani mraz” izveo je dvije najpopularnije pjesme poput “Priča o Vasi Ladačkom” i “Život je more”. 1982. godine napušta skupinu “Rani mraz” i počinje samostalnu pjevačku karijeru.

 

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here