Ministarstvo poljoprivrede izvijestilo je u srijedu da se zbog prisutnosti salmonele povlače s tržišta svježa konzumna jaja Lukač A klase, a koja proizvodi i pakuje Lukač d.o.o., Ostrovička 1, Zagreb.

Mjera opoziva i povlačenja provodi se u skladu s Nacionalnim programom kontrole salmonele u jatima konzumnih nesilica vrste Gallus gallus u Republici Hrvatskoj, a nakon što je laboratorijskim pretraživanjem potvrđena prisutnost bakterija roda Salmonella ser. Enteritidis, navode u saopštenju.

Salmonela je česta infektivna bolest koja zahvata crijevni trakt. Bakterija salmonele najčešće žive u crijevima ljudi i životinja. Ljudi se najčešće zaraze kroz zaraženu vodu ili hranu.

Mjera opoziva i povlačenja provodi se u skladu s Nacionalnim programom kontrole salmonele u jatima konzumnih nesilica vrste Gallus gallus u Republici Hrvatskoj, a nakon što je laboratorijskim pretraživanjem potvrđena prisutnost bakterija roda Salmonella ser. Enteritidis, navode u saopštenju.

Salmonela je česta infektivna bolest koja zahvata crijevni trakt. Bakterija salmonele najčešće žive u crijevima ljudi i životinja. Ljudi se najčešće zaraze kroz zaraženu vodu ili hranu.

 

Obično ljudi koji su zaraženi salmonelom razviju dijareju, groznicu i stomačne grčeve u periodu od osam do 72 sata od konzumacije zaraženih namirnica. Većina zdravih ljudi se oporavi za samo nekoliko dana, bez nekog posebnog tretmana.

Međutim, u nekim slučajevima – a naročito kod djece, trudnica, starijih osoba i ljudi narušenog imuniteta – dijareja povezana sa salmonelom može biti toliko dehidrirajuća da je potrebna brza ljekarska pomoć. Komplikacije opasne po život se takođe mogu pojaviti ukoliko se infekcija proširi van crijeva. Rizik od zaraze salmonelom je veći ako putujete u zemlje koje imaju loš sanitarni sistem.