Glumica Eva Ras doživjela je veliku porodičnu tragediju od koje se nikad nije oporavila. Njoj je vrlo rano preminuo suprug, a ubrzo zatim preminula joj je i kćerka jedinica. Eva je sve porodične uspomene sakrila od sebe same, porodične fotografije se ne mogu videti kod nje u stanu a od tada uvijek nosi samo crnu garderobu.

Eva ne voli da se sjeća tih teških trenutaka, ali jednom prilikom je ispričala istinu o gubitku ćkerke Krune čija smrt je i dalje misterija.

Njena Kruna je bila odličan đak, studirala je filmsku režiju i dobila stipendiju Francuske, jer je već sa pet godina znala da govori njihov jezik. Kada su Gorana Paskaljevića pitali zna li nekog ko bi studirao filmsku režiju kao gost-student u Parizu, on se odmah sjetio Krune. Otputovala je ali se nikada više nije vratila.

Foto: Srbija Danas

– Goran je bio očajan kad je Kruna preminula u Parizu. To je bilo strašno. Taj dan je trebalo da idem na premijeru u Suboticu i čekala sam kola da dođu po mene. Zvoni interfon, ja kažem da ću odmah sići dole, a oni odgovore: “Ne, mi ćemo doći kod vas. Tri policajca su došla u moj stan i pitaju me da li je moja ćerka bila u Parizu, a ja kažem: “Pa ona je sada tamo”, a oni meni kao iz topa: “Pa ona je umrla!” Tako sam ja saznala. I, naravno, oni ništa ne znaju o tome, nego su me poslali da idem u Ministarstvo spoljnih poslova da mi oni kažu. Ali ni tamo ništa nisu znali. Pa su mi portiri rekli, onako, da me uteše valjda: “Ako niko ništa ne zna, možda je vaša ćerka i živa.” To me je nekako držalo u nadi da zaista jeste – rekla je glumica.

– Na kraju su mi u policiji u Ljermontovoj rekli da je umrla, posle tri dana. Bio je to 3. jul 1993. Jedva sam uspela, uz pomoć ministra spoljnih poslova i još nekih ljudi, da deportujem Krunino telo i da je ovde sahranimo. Uz kovčeg smo dobili i nalaz obdukcije, francuska policija ništa nije otkrila i zapisali su da je umrla prirodnom smrću. Ja sam kasnije pričala nekim mojim kumovima da se ona tamo u Parizu možda upetljala u neke mračne stvari, politiku i da je zato francuska policija napisala onako u izveštaju. Onda mi je moj kum Milenko Vučetić, pisac, rekao da pričam radnju kao iz filma “Nikita” i da to nema veze sa realnošću. Ne znam, tako je Bog hteo – ispričala je neutešna glumica, kojoj je Kruna ostavila zauvek ožiljak na srcu.

eva-rasFoto: Srbija Danas / Saša Džambić

Eva je bila u braku sa Radomirom Stevićem Rasom, a poslije šest godina braka dobili su kćerku kojoj su dali ime Kruna. Davne 1982. godine, njih troje su se našli na naslovnici magazina “Nada”, A OVO JE JEDINA FOTOGRAFIJA NA KOJOJ SU SVI ZAJEDNO…