Iako mnogi od nas vole puniti frižider različitim namirnicama, neke od njih nije preporučljivo držati tamo.
Neke namirnice je bolje držati na sobnoj temperaturi ili u ostavi kako ne bi promijenile okus i duže ostale svježe. Ovo je popis od deset namirnica s kojima najčešće griješimo stavljajući ih u frižider.
1. Paradajz
Paradajz se čuva u frižideru samo nakon što sazri kako bi se što duže zadržao svježim.
2. Hljeb
Držanje hljeba u frižideru može se činiti kao dobar način da se održi svježina, ali to je greška. Hljeb se brže suši u frižideru nego na sobnoj temperaturi.
3. Krompir
Iako hladnoća pomaže održati ga svježim, ona će utjecati na njegov okus, koji će biti slabiji.
4. Kafa
Kafu je najbolje čuvati u staklenoj teglici s hermetičkim poklopcem. Ako ju držite u frižideru, kondenzacija može jako utjecati na okus.
5. Namazi
Kada je riječ o držanju raznih namaza u frižideru pametno je provjeriti naljepnicu za upute. Namaze koji sadrže puno soli, poput maslaca od kikirikija, ne treba držati u frižideru jer dobro podnose sobnu temperaturu.
6. Voće
Kada je riječ o držanju voća; banane, jabuke, naranče i slično voće je bolje držati u ostavi ili na sobnoj temperaturi. Bobičasto voće, pogotovo jagode bolje sazrijeva izvan frižidera, ali kad sazre brzo počne pljesniviti pa je bitno izabrati pravi trenutak da se stavi u frižider kako bi im se produžio rok trajanja.
7. Češnjak
Češnjak je najbolje držati na prohladnom i mračnom mjestu, poput donjih polica u ostavi, zajedno s krumpirom i lukom. Ali, nakon što se oguli, treba ga držati u frižideru.
8. Ulje
Iako nije ništa čudno da ljudi drže ulje u frižideru kako ne bi užeglo, neke vrste ulja je bolje držati na polici. Savjetuje se da se maslinovo ulje ne drži u frižideru jer izloženost svjetlosti može utjecati na smanjenje količine antioksidansa u ulju.
9. Čokolada
Čokolada treba biti na hladnom, tamnom i suhom mjestu jer iznimno hladne temperature mogu promijeniti okus čokolade isto kako to mogu i previsoke temperature.
10. Maslac
Maslac je također bolje držati u zatvorenoj posudi na sobnoj temperaturi, nego u frižideru. Vrhnje koje se koristi za izradu maslaca je pasterizirano, odbija bakterije i produljuje rok trajanja maslaca. Također, 80 posto maslaca je masnoća u kombinaciji s malo vode, što nije povoljno mjesto za rast bakterija.