Ne zaboravite da na vrijeme uborete prvo proljetno lišće ovog stabla i napravite moćni čaj koji čisti cijeli organizam. Koristi se najviše do 10 dana i to u proljeće!

Ljekovita svojstva oraha poznata su oduvijek. Orah je čarobna biljka koju je moguće koristiti na nevjerojatan broj načina, ne samo njegov plod, već i ljuske, koru, grane, listove, deblo.

Orah je stvoren da bi se koristilo za liječenje raznih tegoba organizma.

Ruski naučnik Michurin prozvao je orah ‘voćkom – kombinatom’ jer se kod oraha koristi sve: lišće, plodovi, pupoljci, nezreli orasi ali i ljuska mladih oraha a čak drvo.
List sadrži tanin, ulje tamno žućkaste boje, kiseline te tvari ljutog i gorkog ukusa. Od lišća se mogu spravljati sirupi, ekstrakti, tinkture, ali i boje za kosu i kožu, kozmetičke kreme i ulja za sunčanje. Lišće je najbolje upotrijebiti dok je zeleno i svježe.

Listovi oraha imaju i insekticidno djelovanje. Svježi listovi oraha mirisom tjeraju mrave, moljce, uši, stjenice i druge kukce. Čaj od mladog lišća oraha kojem se dodaje med upotrebljava se kao sredstvo za detoksikaciju organizma, poboljšavanje probave i brojne druge poteškoće.

Poboljšava metabolizam i liječi cijelo tijelo.

Toniraju i smiruju kožu, pomažu u zarastanju rana, djeluju kao laksativ. Preporučuju se kada ste iscrpljeni, kod dijareje, avitaminoze, zaraznih bolesti.

Čaj od lista oraha preporučuje se i dojiljama kako bi povećale laktaciju i spriječile mastitis.

Kako se priprema i koristi čaj od listova oraha?

Listove oraha odvojite od peteljki i osušite ih (3-7 dana u zatvorenom i dobro ventiliranom prostoru, raspoređeno u tanki sloj, povremeno okretati, kad se osuši staviti u papirnatu vrećicu). Ako želite vratiti energiju i osnažiti tijelo, čaj do lišća oraha pijte 3 do 4 puta dnevno, ali malim gutljajima i to samo po jednu kašikicu.

Ovako se pravi: Jednu veliku kašiku suhog lišća oraha kuhati na lagano 15-ak minuta u 400 ml vode. Nakon toga se procijedi i pije po jedna kašika 3 do 4 puta dnevno.

Čaj se može koristiti i kao tonik za kožu, ali i kao tretman za čišćenje rana.

Čaj od listova oraha za krv, šećer i metabolizam

Čaj od lista oraha liječi i čisti krve žile, smanjuje šećer u krvi i poboljšava metabolizam. U ovu svrhu čaj se kuha ovako: 1 kašika smrvljenih suhih listova oraha prelije se s jednom šoljicom vrele vode.

Čaj neka odstoji jedan sat, a zatim se procijedi i pije se po pola šoljice 4 puta dnevno

Napitak od lišća oraha

Za liječenje kožnih problema skuhajte napitak od listova oraha tako što ćete 5 kašika mljevenih i suhih listova oraha preliti s pola litre vode i kuhati na laganoj vatri oko 15 minuta.

Kada se ohladi, procijedite čaj i s njim premažite problematična mjesta na koži nekoliko puta dnevno.

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here