U narodnoj medicini bijeli luk je nezaobilazan, a ljudi kažu da pomaže i u jednoj sasvim neuobičajenoj stvari!
Bijeli luk ili češnjak (lat. Allium sativum) je ljekovita biljka i začin iz porodice Alliaceae.[1][2] Razmnožava se vegetativno putem češnjeva i generativno putem plodova koji su takođe u obliku češnja
Ljekovita svojstva
Zbog dokazanog pozitivnog djelovanja na opšte zdravstveno stanje, svakako je preporučljivo svakodnevno konzumirati bijeli luk – on između ostalog pomaže radu jetre, čisti arterije i krv, diže imunitet, pomaže u respiratornim problemima, a kažu da čak pomaže i kod ćelavosti!
Sve to su znali i drevni Egipćani i redovno ga žvakali sirovog, što je sjajna ideja jer je ključni sastojak ove namirnice alicin koji gubi većinu svog dejstva kada luk termički obradite.
Da biste izvukli najviše iz bijelog luka, preporučuje se da ga smrvite, sačekate 15 minuta da se alicin aktivira, i zatim pojedete.
Ako vam smeta njegov miris, pomiješajte ga sa malo maslinovog ulja i peršuna.
Dosta ljudi bijeli luk stavlja i ispod jastuka, jer se tako navodno poboljšava kvalitet sna.
Uz to, neko ga nosi i u džepu, kao hamajliju koja će ga sačuvati od loše sreće.
Balasevizam/Kurir