Po receptu naših baka.

Biljke treba sakupljati samo na ekološki čistim mestima, daleko od autoputeva i velikih gradova.

Sastojci:

500 g cvhetova maslačka
1 litar visokokvalitetnog hladno presovanog biljnog uljaž

Priprema

Po suhom, sunčanom vremenu, uberite cvjetove maslačka i stavite ih u teglu od jednog i po litra. Cvijeće ne morate da perete.

Biljnim uljem prelijte cvjetove maslačka do vrha tegle. Zatim stavite gazu na vrh tegle i zavezite je.

Staklenu teglu postavite na toplo sunčano mjesto da odstoji 3 sedmice.

Jednom kada cvjetovi postanu smeđi, procijedite ulje preko gaze u sterilisanu bočicu od tamnog stakla.

Ljekovito ulje čuvajte na hladnom i tamnom mjestu.

Ukoliko ne želite da čekate nekoliko sedmica, ulje možete pripremiti i na drugi način.

Priprema

U šerpu sipajte biljno ulje i dodajte cvijeće maslačka.

Zagrijavajte mješavinu 30-60 minuta na tihoj vatri.

Prebacite smješu u teglu i ostavite je na suncu jedan dan.

Preliti ulje preko gaze i sipati u neprovidnu posudu.

Čuvajte je čvrsto zatvorenu na hladnom i tamnom mjestu.

Prilikom pripreme ulje ne smete previše zagrijati i nikako ne dozvolite da prokuha. Što duže uspete da ga zagrijete bez ključanja, više hranljivih sastojaka cvijeće će se osloboditi u ulju.

Da biste izbjegli kvarenje proizvoda, provjerite da li je posuda za skladištenje potpuno suha. Većina ekstrakata ulja, ako se pravilno skladišti, može se koristiti tokom cijele godine.