Iako većina misli da se govori o falsifikovanim dokumentima, ovo su tačne i provjerene informacije.

Radi se o legalnim i službenim pasošima države Malte, za čije vlasništvo ne morate mnogo da se trudite, jer nema potreba da razgovarate o prošlosti i ako imate problema sa zakonom i kriminalom, svejedno možete dobiti pasoš kao i normalni posao. Neki tvrde kako je ovo jedan od najlakših puteva za EU, međutim taj je put jako dug, jer se svodi na jednu vrstu prevare institucija, jer se vjeruje kako bi takve alokacije pasođe zahtjevale određene, pa čak u nekim slučajevima i rigorozne mjere sigurnosti.

Malta je i sama već nekoliko godina u centru pažnje radi medijskih izvještaja koji kažu da veliki broj ljudi iz Rusije dolaze na ovu malu ostrvsku državu, gdje ostavljaju svoje miliona koju su stekli na raznorazne načine. Posebno su zanimljive adrese stanovanja novih građana, jer im stoji da su prijavljeni u nekim restoranima, benzinskim stanicama, garažama i slično. Međutim, Komisija EU se još uvijek ne bavi ovim pitanjem, jer kažu da se vize još uvijek pažljivo pregledaju.

Međutim, Europska unija će napraviti nekoliko izvještaja o tim novim građanima i investitorima, gdje će se pokazati ko to trguje zlatnim vizama, koje se u suštini smatraju podmićivanjem. Međutim osim Malte, i jedna komšijka zemlja radi iste stvari.

Naime, u Crnoj Gori je primjećeno veliki priliv stranih državljana koji žele da dobiju njihovo državljanstvo. Iako to može da znači da Crna Gora prikuplja određena sredstva, sigurno je da se zbog ovog problema samo još više udaljavju od članstva u EU.
Izvor: magazindan.info