Ovako izgleda dnevni meni kraljice Elizabete.
Možda je upravo ovo njena tajna dugovječnosti.
Kraljica dan uvijek započinje čajem. Čaj pije bez mlijeka ili šećera i uz njega obavezno pojede nekoliko keksića. Poslije toga doručkuje žitarice i voće. Ponekad se odlučuje za tost i marmeladu, a nekada doručkuje kajganu sa dimljenim lososom i tartufima, piše “Independent”.
PRAVILA KRALJICE:
– Čaj sa keksićem prije doručka
– Doručak sa žitaricama i tostom
– Čaša džina prije ručka
– Namirnice bogate skrobom NIKAKO za ručak i večeru
– Popodnevni čaj i sendvič
– Biftek za večeru
– Čaša šampanjca poslije večere
– Poslastica od čokolade
Prije ručka uživa u džinu i “Dubonnetu” (aperitivu baziranom na slatkom vinu) sa kriškom limuna i puno leda. Za ručak jede nešto jednostavno, poput ribe sa povrćem – najčešće spanać ili tikvice. Također, voli piletinu sa roštilja i salatu.
Ima pravilo da ne ruča ništa što sadrži skrob tako da se na njenom jelovniku nikada neće naći krompr, pirinač ili tjestenina.
Svaki dan pije i popodnevni čaj. Uz čaj pojede ili sendvič sa krastavcima, dimljenim lososom, jajima i majonezom, ili sa šunkom i senfom, a nekad se odluči i na slatku verziju poput sendviča od marmelade.
Večera filete od govedine ili divljači, fazana ili lososa. Meso se poslužuje sa umakom od pečuraka, pavlake za kuhanje i viskija. Za desert voli da pojede jagode ili slatke bijele breskve.
Kraljica takođe obožava čokoladu, a dan obavezno završava sa čašicom šampanjca.